23.06.2023

Lars installerte solcelleanlegg: – Artig å se at det kommer strøm inn, og ikke bare renner ut

Mange velger i disse dager å installere solcelleanlegg, enda flere er i tenkeboksen. Her kan du lese om en av våre kunder – Lars Fidjestøl med familie. Denne våren tok de spranget over til fornybar solenergi og har nå sin egen strømproduksjon med 36 solcellepaneler. Panelene ligger diskret plassert på det flate taket på deres nye og energieffektive funkishus.

Fremtiden ser lys ut for familien på fire i Mælumenga i Åmot. Som mange andre har de merket hvordan økte (og uforutsigbare) strømpriser preget hverdagen, og økonomi var derfor hovedmotivasjonen for å installere solceller.

– Lavere strømregning på sikt var hovedgrunnen til at vi valgte å installere solcelleanlegg, i tillegg til at miljø selvsagt er viktig, forteller Lars.

Strålende fornøyd

Anlegget deres har vært i drift siden slutten av april i år. Vi snakket med Lars i midten av mai, og da produserte det opptil 75 kWh i løpet av dagen – ganske mye mer enn det familien selv forbruker. Det er Lars strålende fornøyd med. Produksjonen er naturlig nok noe lavere på dager med overskyet vær eller regn, men det står ikke stille på produksjonsfronten. 

– Når det er knallsol produserer anlegget mer enn dobbelt av hva vi bruker av strøm på en dag. Da kan vi legge dette på solkontoen og bruke det til vinteren. Det er veldig artig å se at det kommer strøm inn, og ikke bare renner ut. Og det er ekstra gjevt å kunne lade elbilen med egenprodusert strøm de dagene vi er hjemme på dagtid. Vi kan også gjøre det indirekte via solkontoen, forteller han.  

Med en solkonto hos netteier, kan du nemlig lagre overskuddstrømmen fra solcelleanlegget ditt og ta ut tilsvarende antall kilowatt timer senere. Du kan også velge å selge overskuddsstrømmen du produserer. 

Satser på sommerproduksjon – i hvert fall foreløpig

Siden de har solceller på flatt tak, må de regne med at panelene snør ned om vinteren.  

– Vi har foreløpig valgt å ikke montere på veggen i tillegg, noe som ville gjort at vi også kunne produsert strøm vinterstid. Det er av estetiske grunner, og selvsagt vår subjektive mening, men det kan jo hende motivasjonen kommer for å produsere enda mer når vi ser hva vi kan spare, sier Lars med en liten latter. 

I sommerhalvåret vil panelene på taket fange solstråler fra både øst og vest. Lars synes det er en fordel at anlegget er lite synlig på det flate taket. De har et anlegg som kan produsere oppimot 11 500 kWh ved installert effekt på 14,4 kWp, det vil si 36 paneler med øst/vest-orientering som sørger for en jevn og fin produksjon gjennom dagen. 

Fikk over 30 000 kr i Enova-støtte

Lars er positivt overrasket over hvor lettvint det var å få tilbake penger fra Enova i forbindelse med solcelleinvesteringen. De fikk over 30 000 kr i støtte. 

– Jeg visste ikke så mye om det i forkant, men det er en automatisk prosess. Da vi mottok siste regning med beskrivelse av tallverdier på produksjon og pris, så ble regningen automatisk vurdert til å kunne motta støtte fra Enova. Det er kun eieren av anlegget som kan søke om støtten og man bruker Bank-ID og dokumenterer søknaden med siste faktura. Svaret fra Enova kom etter fem minutter og utbetalingen var på konto etter cirka ei uke, oppsummerer han. Enkelt og greit. 

Kan øke verdien på boligen

En bolig med solcelleanlegg har ofte høyere verdi på eiendomsmarkedet. Markedet verdsetter bærekraftige og energieffektive løsninger, og et solcelleanlegg kan være en attraktiv funksjon som skiller seg ut og gir en konkurransefordel ved salg av eiendommen. Lars understreker at de slettes ikke planlegger å selge huset, men at det ikke er noen ulempe om boligen øker i verdi.  

– Jeg tenker at dette er en av de mer fornuftige investeringene man kan gjøre, sier han og sammenligner det med å for eksempel bytte kjøkken, som ikke gir langsiktig verdi på samme måte som solceller.  

Allikevel er han opptatt av å understreke at det er et komplisert regnestykke med mange faktorer, men at de har valgt å sette to streker under at det er en lønnsom investering. 

Trygghet gjennom hele prosessen

Prosessen med Krøderen som leverandør har vært en positiv opplevelse for Lars og familien. De hadde ingen tidligere erfaring med solceller, men har følt seg trygt loset gjennom hele reisen.

– Jeg synes det har vært en veldig fin prosess. Det har vært lett å ta kontakt og jeg har fått svar på det jeg har lurt på. For oss har det vært viktig å bruke et firma som vi har tillit til, og som vi vet velger produkter av god kvalitet. I tillegg er det veldig kjekt at Krøderen er lokale og at ekspertisen derfor finnes rett nedi gata fra der vi bor, sier han.

Nysgjerrig på om solceller er noe for deg?

Solceller er et godt valg for deg som ønsker å ta kontroll over sin egen strømforsyning, spare penger og bidra til en mer bærekraftig fremtid. Ta gjerne kontakt med oss for å finne ut mer om hvordan solceller kan tilpasses ditt hjem og din livsstil, og hvordan du best kan utnytte naturens ustoppelige kraftverk på himmelen.

For som Lars konkluderer:

– Uansett hvordan vi vrir og vender på det, sola vil fortsette å skinne!