04.01.2023

Lysrør og halogenlys fases ut

I 2023 må mange bedrifter og privatpersoner oppgradere belysningsinstallasjonen.

EU har et mål om å fase ut unødvendige giftige kjemikalier som er skadelige for miljøet og folkehelsen. Som en del av dette har de laget RoHS-direktivet, som sier at lyskilder som inneholder høye mengder kvikksølv vil bli forbudt fra 2023.

For deg som er ansvarlig for kontor, butikk eller bygg er det viktig å vite om dette, fordi mange som følge av dette direktivet må oppgradere belysningsinstallasjonen. Forbudet gjelder både for privatpersoner og bedrifter.

EKE LoRes-107

Slutt for T5 og T8 – Hva må du gjøre?

Lyskilder som inneholder høye nivåer av kvikksølv har vist seg å ha en betydelig negativ miljøpåvirkning. Derfor ønsker EU å fase dem ut gjennom nye restriksjoner og lovverk. Dette vil gjøre at mange tonn av dette giftige kjemiske elementet ikke lenger vil forurense miljøet. Mens noen lyskilder allerede er forbudt, vil de mye brukte T5 og T8 også snart fases ut.

– T8 er de eldste lysstoffrørene, mens T5 er nyere lysstoffrør med elektronisk tenner, sier Magne Hæhre, avdelingsleder for Modum i Krøderen Elektro.

 

Han presiserer at dersom man setter inn LED-armatur i en lampe som egentlig er ment for T5 eller T8, så endrer man forutsetningene for lampen og den er ikke lenger typegodkjent fra produsent. Det vil si at ved feil, sitter man selv med ansvaret.

– Løsningen er å bytte til hele LED-armaturer med 50.000-100.000 timer levetid, sier Magne.

Fordeler med å bytte til LED

Utfasingen av kvikksølvholdige armaturer vil være veldig miljøbesparende, og det vil også bidra til å gjøre bygninger mer energieffektive. Et bytte fra gamle lysstoffrør til LED-belysning fører til redusert energiforbruk som dermed også reduserer energikostnadene.

– Vi har anbefalt denne løsningen lenge, men det er klart at det er ekstra mange som har kontaktet oss den siste tiden ettersom man nå blir tvunget over på LED. Selv om det er en kostnad å endre belysningsinstallasjonen, vil man veldig raskt merke en reduksjon i energiforbruket, sier Magne.

En annen fordel med LED, er at de avgir mye mindre varme enn de gamle lysstoffrørene. Dermed er LED også bedre for brannsikkerheten.

eke-lores-14

Påvirker også sameier og borettslag

Mange sameier og borettslag har lysstoffrør i fellesarealer, boder og garasjer.

– Er du usikker på hva som benyttes i deres bygg, kan kan vi ta en titt og komme med anbefalinger til hvilke alternativer som er best for belysningen i ditt borettslag eller sameie, og som følger de nye forskriftene, forklarer Magne.

– Vi kan også veilede dere i andre energieffektiviserende løsninger, som lysstyringssystemer, slik at lysene kun står på når det er beboere i fellesarealene. Da lever både pæra lenger, og dere bruker mindre strøm til belysning.

Endring fra lysstoffrør til LED krever noe planlegging og en gjennomgang av anlegget. Krøderen Elektro kan selvsagt bistå med dette. Kontakt oss gjerne.

Se flere detaljer, regnestykker og eksempler på energibesparelser i SG sin brosjyre

 

Viktige datoer

1. september 2021
Utfasing av kompaktlysrør med integrert forkoblingsutstyr, noen høyspennings- og lavspent halogenlamper samt lysrør av typen T12 og T2.

24. februar 2023
Utfasing av kompaktlysrør

24. august 2023
Utfasing av lysrør type T5 og T8

1. september 2023
Utfasing av halogenlamper med stiftsokkel