Er stuen din full av skjøteledninger?

Vi fyller hjemmene våre med stadig mer elektronikk. Er vi sikre på at boligen tåler det?

Nordmenn elsker gadgets og elektronikk, og mye av det havner i stuen. Mange velger å dekke behovet for stikkontakter med skjøteledninger og grenuttak, men glemmer å tenke på sikkerheten. Bak TV-benken skjuler vi ledninger fra TV, dekoder, høyttalere, spillkonsoller, Apple TV og kanskje en bærbar PC. Dette kan bli for mye belastning for de gamle stikkontaktene dine.

Kjenner du til forskriftene?

Forskriftene sier at de som bygger nye boliger eller pusser opp  ha seks stikkontakter på veggen bak TV-en. Formålet er å unngå grenuttak og andre punkter som skaper en ekstra belasting på stikkontakten i veggen. Løsningen er altså så enkel som flere stikkontakter, men disse skal være koblet opp av fagpersonell.

Når du først er i gang, er det aller enkleste å montere multistikkontakt. Her kan du få opptil åtte uttak i samme punkt på TV-veggen. Praktisk og brannsikkert.

En multistikkontakt er nyttig på flere steder i boligen. Tenk bare hvor mange apparater du har på kjøkkenbenken, for ikke å nevne hvordan det ser ut under skrivebordet på kontoret, kjellerstuen eller rommet til ungene. Ikke bare blir det penere, men kanskje vil du også sove bedre om natten når du vet at brannsikkerheten er ivaretatt?

Kontorkroken krever som regel flere kontakter. Foto: ELKO

Kontorkroken krever som regel flere kontakter. Foto: ELKO

Få det ekstra fint med innfelte stikkontakter

Nordmenn tilbringer mye av fritiden i hjemmet. Derfor er vi ekstra opptatt av å ha det fint rundt oss. Blant grepene du kan ta, er å velge innfelt elektrisk materiell. Det finnes flere rammer å velge mellom, og du kan be elektrikeren om å installere flere doble stikkontakter i ramme etter hverandre. Da får du en løsning som glir sømløst inn med interiøret.

Med designserien ELKO Plus-stikkontakter og ELKO Plus Option-rammer kan du velge mellom ulike farger, design og materialer. Dermed blir stikkontaktene og bryterne dine en del av interiøret, fremfor noe som ikke passer til stilen du har valgt i ditt hjem.

Ingen hjem er like, og derfor har ELKO Plus-serien en rekke kombinasjoner du kan velge blant. Foto: ELKO

Ingen hjem er like, og derfor har ELKO Plus-serien en rekke kombinasjoner du kan velge blant. Foto: ELKO

Må jeg oppgradere hvis jeg ikke pusser opp?

Det korte og enkle svaret på dette er nei. Du er ikke nødt til å gjøre noen endringer, men du må sørge for at du ikke drar mer strøm fra stikkontaktene enn hva de tåler. Hvis du har et moderne hjem med mange elektriske duppeditter, er imidlertid sjansen stor for at du burde oppgradere. Denne vurderingen må du selv gjøre, men det kan sammenlignes med å kjøre uten sikkerhetsbelte før påbudet; er du villig til å ta en så unødvendig risiko?

Mulighetene for et tryggere, penere og mer praktisk hjem er mange, så ta kontakt med oss for å se hva du kan gjøre med din bolig.