07.03.2024

Hellik Teigen AS har redusert energiforbruket sitt med lysstyring

Vi har installert nytt lys til en av landets største aktører innen gjenvinning av jern, metall og EE-avfall.

Hellik Teigens sorteringshall har i alle år hatt gasspærer som belysning, men som følge av utfasing av gasspærer som lyskilde så de seg nødt til å bytte til energieffektiv LED-belysning. Heldigvis gir påbudet resultate  både i form av bedre belysning, men også en betraktelig energibesparelse.

 

Redusert energiforbruk med wireless lysstyring

Hellik Teigen AS ble grunnlagt i 1901 og er en viktig lokal bedrift i Øvre Eiker. Selskapet er en av landets største aktører innen gjenvinning av jern, metall og EE-avfall. De er etablert over store deler av landet, men hovedkontoret ligger i Hokksund. Hovedfokus er å gjenvinne skrapmetall til verdifulle sekundære råvarer på en miljømessig og økonomiske bærekraftig måte.

 

Fra gass til energieffektiv LED

Sorteringshallen i Hokksund bestod av gasslamper, noe som både er dyrere i drift og mindre energieffektivt enn LED, men som nå også fases ut av markedet.
Hellik Teigen ønsket at vi skulle erstatte gasspærene med mer energieffektiv belysning. Sammen med vår samarbeidspartner Luxia AS, leverandør av belysning, har kunden nå fått et mer optimalt belysningsanlegg.

 

Enklere hverdag

Istedenfor mange ulike soner styrt med manuelle brytere som var opplegget for belysning i hallen tidligere, har Hellik Teigen nå fått et styringssystem inndelt i 2 soner styrt med bevegelsesensorer. Et enklere opplegg for å holde strømmen avslått i områder uten aktivitet.

– Overgang til Granit industri LED er et bevisst valg i forhold til vår bærekraftstrategi. Et valg som merkes på strømregningen, forteller Stian Wang, Hellik Teigen AS.

Lampene går i senkemodus etter 5 minutter ved null aktivitet. I tillegg er LED-armaturene som er installert så effektive at færre lyspunkter og mindre kabling er nødvendig.

Lyset fra gasslampene var langt fra kraftig nok. Med den nye LED-belysningen har de ansatte fått en lysere hverdag. Godt lys er nødvendig for å tydelig se forskjell mellom de ulike metallene og sortere korrekt. Selv den minste skrift nå er lesbar.

 

Kjapt oppsett med app

Vår kollega Jonar Skuterud, i Krøderen Elektro AS, sto for programmeringen av appen som styrer lyset og monteringen av lampene.

-LED-armaturene vi valgte, Granit fra Luxia, var enkel å montere, og appen er svært enkel å komme i gang med, forteller Jonar.

Prosjektet er gjort i samarbeid med Luxia AS – næringslivets belysningspartner.

Kontakt oss

Ønsker du mer informasjon om energieffektivisering og lysstyring er vi her for å hjelpe deg.